En radikal moderasjon

For et drøyt år siden gjorde jeg noe jeg på den tiden mente var ganske radikalt, i en verden av evigvoksende lister. Jeg slettet hele listen min over bøker jeg ønsket å lese.

Etter et drøyt år uten liste over ting jeg aldri kommer til å lese, har jeg kommet til at dette var et veldig fornuftig grep. Det fjernet følelsen av å ikke komme i mål, dårlig samvittighet for alt jeg ikke fikk lest og har heller flyttet fokus til hva jeg ønsker å lese her og nå – når jeg trenger noe nytt å lese på.

Samtidig har jeg innsett at premisset for dette grepet – at det alltid kommer noe nytt man ønsker å lese og dermed ikke trenger denne listen – ikke alltid stemmer helt. Det er alltid noen bøker man virkelig ønsker å lese, ikke ønsker å glemme, og dermed med god grunn bør ha i en liste. Alternativet har jeg innsett, er at jeg kjøper disse bøkene og heller bygger meg en fysisk “liste” i bokhyllen hjemme.

Så i år skal jeg prøve en liten vri på min antilistemani: Jeg skal ha en liste over ting jeg ønsker å lese, men denne skal tømmes til nyttår. Så alt jeg ikke har rukket over skal jeg kvitte meg med, og så starter jeg med blanke ark igjen i 2025. På den måten kan jeg ta med meg de viktigste bøkene jeg virkelig føler for å lese, samtidig som jeg kan kaste ut resten med badevannet og fylle på med ny inspirasjon.